Altın piyasasındaki gelişmeleri, ileride piyasaları nelerin beklediğini sorduğumuz
Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk; ayrıyeten düğün mevsimi yaklaştığı için vatandaşın hangi altın hediyeliklere yöneldiğini belirterek, tavsiyelerde bulundu.
Altın alacaklara, düğünü olanlara altın üzere tavsiyeler
Altında yaşanan düşüşle ilgili Ensonhaber’in sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, bu düşüşün kıymetlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki aylarda düğün yapmak isteyenler bu hafta alımlarını yapabilirler.” tavsiyesinde bulundu.
“Dünyada altının onsu daha da artacak”
Yıldırımtürk, haftasonunda G7 toplantısında alınan “Rusya’dan altın almanın yasaklanması” kararının dünyada altının onsunu artırdığını belirtti.
Yıldırımtürk, kelamlarını “Muhtemelen bundan sonra da Rusya’dan satışların gelmeyeceği düşünülürse arzda daralma olunca altın fiyatları yükselebilir. Altının destekleyen münasebetler daha fazla. Altının baskılayan münasebet ise yalnızca Fed’in faiz kararı oldu. Enflasyon ve stagflasyon beklentisi altını destekliyor. Bu münasebetlerle altının daha da yükseleceğini düşünüyorum. Altın, 1.850 ons dolar düzeyleri geçildiğinde 1.900-1.950 dolar ons düzeylerine gelecek.
Üçüncü çeyrekte ons altın 2 bin 150 dolar olacak
Yılın üçüncü çeyreğinin sonularında ise 2 bin dolar üzerinde 2 bin 50 ve 2 bin 150 dolar ons beklentilerim var. Altın inançlı liman özelliğini sürdürüyor.” dedi.
“Dolar/TL 16 liranın altına inmez”
İç piyasada bilhassa BDDK’nın hafta sonunda aldığı ticari kredilerdeki yeni düzenleme ile birlikte döviz kaidelerinde bir gerileme olduğunu hatırladan Yıldırımtürk, bu mevzudaki kelamlarını de “Dolar dış piyasada öteki para üniteleri karşısında yatay seyrederken iç piyasada Dolar/TL gerileme yaşıyor. 16 lira düzeyinin çok aşağısına gireceği kanaatinde değilim. Tekrar 17 lira ve üzerine de görebiliriz.” şeklinde sürdürdü.
“İç piyasada altının düşmesinde Merkez Bankası ve BDDK kararı etkili”
Gram altının hafta sonunu 1.003 liradan kapattığını, gün içinde de 995-998 liraya gerilediğini belirten Yıldırımtürk, “İşlem hacminizle zayıf. Beşerler düşerken daha düşecek diyorlar. Merkez Bankası’nın faizi değiştirmemesi ve ‘yeni enstrümanlar sunarız’ demesi ile birlikte BDDK’nın kararı fiyatların düşmesinde tesirli oldu.” açıklamasını yaptı.
“Yumurtaları birebir sepete koymamalı”
Yıldırımtürk bir portföyde yüzde 40 altın bulundurulması gerektiğini lakin bunu 1 ile 3 yıl vade ile bulundurulmasını önerdi. Yıldırımtürk’e nazaran portföyde yüzde 30 pay senedi, yüzde 10 eurobond ve yüzde 5-10 da dolar bulundurulmalı. Yıldırımtürk bu bahiste da “Yumurtaları tıpkı sepete koymamak için yüzde 5 de gümüş bulundurulabilir.” önerisini de getirdi.
Düğün için altın alacaklar dikkat
Yıldırımtürk, 2 yıldan bu yana düğünlerin yapılamadığını, bugünlerde de eskisi üzere ikramlık alabilmek için fiyatların uygun olmadığına değindi. Bugünkü altın fiyatlarındaki gerilemenin kıymetlendirilmesi gerektiğini öneren Yıldırımtürk, bu mevzuda da şunları söyledi:
“Bu düzeylerden altın alınmasının yanlışsız olduğunu düşünüyorum. Çeyrek yerine 22 ayar gram ve yarım gram altın, hatta 245 lira kıymetinde 4’de 1 gram altın alınıyor. Anadolu’da ise ikramlık takı olarak en büyük banknot olan 200 lira kullanılıyor. 5 gram çok kullanışlı olmayan bilezikler ikram ediliyor. Bunlara biz ‘tel bilezik’ de diyoruz. Olağanda takılması ve kullanılması kolay olan bilezikler de 10 gramdan aşağıya değil. O da 10 bin lira tutuyor.
“Önümüzdeki ay düğünü olanlar bu hafta altınlarını alabilir”
Fiyatlar geçtiğimiz haftaya nazaran yeterli olduğu için önümüzdeki aylarda düğün yapmak isteyenler bu hafta alımlarını yapabilirler.”
22 ayar ikramlık bileziklerin personelliği az
Yıldırımtürk, alınan 22 ayar armağan bileziklerin işçiliğin düşük olduğunu ve motiflerinin cnc ile yapıldığı el işçiliklerin az olduğunu aktararak, satıldığında yalnızca yüzde 2 ila 5 ortasında ziyan edildiğini belirtti.