TESK Başkanı’ndan tarım politikası uyarısı: Fiyat artışları nasıl önlenebilir?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Vatandaşın en çok şikayet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır” dedi.

PLANLI TARIM VE TEŞVİKLERİN ÖNEMİ

Palandöken, planlı tarım politikalarının uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir” diye konuştu.

ÜRÜN FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİNDE PLANLI TARIMIN ROLÜ

Ürün fiyatlarının düşmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine değinen Palandöken, “Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM PLANLAMASI

Palandöken, tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması gerektiğini belirterek, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir” dedi ve ekledi “Domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir.”

Related Posts

Doğalgaza zam geldi

Doğalgaza zam geldi

Son dakika |TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Son 2 gün, cezası var

Akaryakıtta vergi kaçağını önlemek için kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte kritik sürece girildi. Ticari araçlar için zorunlu olan sistemde 30 Haziran son gün. UTTS’ye kaydolmayanlar, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecek ve 7 bin TL’den 28 bin TL’ye kadar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Banka hesabını arkadaşına verdi hayatının şokunu yaşadı! ‘Hepsinde ceza alırsam 40 yıl yapar’

Mağazada paketleme sorumlusu olarak çalışan İlyas Ataş (22) hakkında, iddiaya göre hesabında bloke olduğunu ve amcasının kendisine para göndereceğini söyleyerek banka hesabını kullanmak isteyen askerlik arkadaşı E.B.’ye, hesap bilgileri ve kartını verdikten sonra 10 ayrı dolandırıcılık soruşturması başlatıldı. Ataş, sonuçlanan bir davada 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye’de son 10 yılın en karlı yatırımı: Alan 20 katını kazandı

Türkiye, son on yılda konut ve kira fiyatlarındaki astronomik artışlarla yatırım açısından öne çıkarken, OECD ülkeleriyle arasında büyük bir fark oluştu. Özellikle son üç yılda katlamalı şekilde artan fiyatlarla Türkiye, konut yatırımında dünya …

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.