Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da Depremin Ardından Arsa ve Arazi Yatırımları Artıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul’da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2’lik şiddetli depremin ardından vatandaşların gözü güvenli yapılara, deprem riski düşük olan yerlere, arsa ve arazi yatırımlarına çevrildi.Özellikle deprem süreçlerinde vatandaşlar apartmanlardan ziyade müstakil yapılara yönelim gösteriyor.

‘TARLA VE ARSA ARAYIŞLARI HIZLANDI’

Arsa ve arazilere vatandaşların ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul çevresinde yatırım amaçlı arsa ve arazi fiyatlarına dair detayları açıkladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın açıklamaları şu şekilde: “23 Nisan Marmara depremi sonrasında arsa ve arazi kısmında insanlar bir “B” planı yapmak istiyorlar. Bu çerçevede insanların arayışları hızlandı. Maliyetler anlamında çok farklı rakamlar söz konusu.

İSTANBUL ÇEVRESİNDE TARLA FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul’un çevresinde tarla vasfındaki yerlere baktığımızda metrekaresinin 3 bin TL, 4 bin TL seviyesinden başladığını söyleyebiliriz. Bu taşınmazın yola cepheli olması, İstanbul tapulu olması veya İstanbul’a uzak olması şeklinde etkenler oluyor. Özellikle İstanbul tapulu yerlerde tarla vasfındaki yerlerde metrekare başına fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor.

‘200 METREKARE BİR YER 3 MİLYON TL’

Tabi bu tür yerlere doğrudan hemen bir inşaat yapmak mümkün değil. Buralarda inşaat izni olan vasıftaki yerler arsalar oluyor. Orada baktığımızda rakamlar metrekare başına 10 bin TL’den başlıyor. 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Rakamsal olarak baktığımızda bugün 200 metrekare bir arsa yaklaşık 3 milyon TL yapıyor. Buralara 2 kat imarlı inşaat yapmak mümkün. Tabi 250 metre kare bir arsa için bu rakam neredeyse 4 milyon TL’ye yaklaşıyor. Burada 150 metreye kadar çeşitli arsa alternatifleri bulmak da mümkün. Tabi bu durumda da 2.250.000 TL gibi rakamlar ortaya çıkıyor.

TARLAYA YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT!

Tarla vasıflı yerlerde yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususlar var. Tarım Bakanlığı tarafından ciddi anlamda tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmaması çerçevesinde arazi tahribatına sebebiyet verilmemesi adına önlemleri alınıyor. Tarlaların üzerine yapılan sabit yapılar ve benzerleri yıkılabilir.

‘VATANDAŞLARIN İLGİSİ YÜKSEK’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mobil ev düzenlemeleri de oldu. Bu evler taşınabilir evlerdir. Bazı yasal düzenlemeler geldi. Vatandaşların bu tür yerlere ilgisi yüksek diyebiliriz. Mobil ev ve benzerini yapabilmek için taşınmazların tarla vasfında değil de turizm yatırım bölgesi, ekoturizm gibi alanlar kapsamında olması gerekiyor. Alınan bu tür yerlere dikkat etmek lazım.

TARIM ARAZİLERİNE TAŞINABİLİR EV KONULABİLİYOR MU?

Tarım arazilerine doğrudan yapı yapma hakkı yok ancak taşınabilir evler konusunda bazı istisnalar olabiliyor. Yol imkanı varsa bu olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların bu tür yapılar yapacakları zaman arsanın niteliğini kontrol etmelerini ve yasal anlamda bunu teyit etmelerine önemli derecede ihtiyaç var diyebiliriz. Yapılaşma yapılacağı zamanda beton zeminleri genelde mal sahipleri tarafından hazır hale getirilip prefabrik kuran firmalar tarafından bunların üzerine yaklaşık en düşüğü 250.000 TL’den başlayan evler koyulabiliyor. Bu evlerin fiyatları oda sayısı, metre karesi ve iç özellikleri gibi kriterlere göre de değişkenlik gösteriyor diyebiliriz.

Related Posts

Garanti Bankası’ndan erişim sorunu açıklaması: ‘Herhangi bir siber saldırı ya da veri güvenliği riski barındırmamaktadır’

Garanti Bankası dijital kanallar ve çağrı merkezlerine erişimde yaşanan sorunun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığını ve herhangi bir siber saldırının olmadığını açıklarken, “Sorunun en kısa sürede tamamen çözüme kavuşması için ilgili birimlerimiz yoğun şekilde çalışmaktadır” denildi.

Özel sektör tahvillerinden kaçış: Yabancı 194 milyon dolarlık satış yaptı

Merkez Bankası’nın verilerine göre yurt dışında yerleşikler, geçen hafta 92,4 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Apple Çin’den tamamen çekiliyor mu? Tim Cook iPhone’lar için yeni ülkeyi açıkladı!

Trump döneminin ticaret baskıları sonrası yönünü çizen Apple, ABD’de satılacak iPhone’ların çoğunu artık Hindistan’da üreteceğini duyurdu. CEO Tim Cook, Çin’in üretimdeki rolünü koruyacağını vurgularken, Apple’ın Vietnam ve ABD’deki yatırımlarını da hızlandıracağını açıkladı.

Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

Yatırımcıların işlem planlarını yaparken en çok dikkat ettiği konulardan biri de Borsa İstanbul’un (BIST) resmi çalışma günleri ve tatil takvimi oluyor. Peki, Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

ABD’den İran ve Çin’e tokat: Yeni yaptırım kararları aldı

ABD, “İran Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) adına balistik füze malzemeleri tedarikinde rol oynadıkları” gerekçesiyle İran ve Çin’den 6 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

DİSK-AR raporu: Geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelerde!

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamalar, gerçek işsiz sayısının 12 milyona dayandığını ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir