Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Kemoterapi ve Radyoterapi Sürecinde Güneş ve Beslenme Önlemleri

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların güneşe, susuzluğa ve hijyenik olmayan gıdalara karşı daha hassas olduklarını belirtiyor. Bu dönemde alınacak basit önlemlerin büyük sağlık sorunlarını engellemede önemli rol oynadığını vurguluyor.

‘Güneş Işılarından Korunma’

Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, yaz aylarında güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmanın önemli olduğunu söylüyor. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmamasını, çıkılması gerektiğinde yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmasını öneriyor. Ciltlerin hassas hale gelebileceğini ve yanık ya da lekelerin oluşabileceğini belirtiyor.

Sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını ve bunun ciddi riskler taşıdığını belirten Doç. Dr. Yasin, günde ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Ayrıca ev yapımı limonata veya ayran gibi doğal içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini ekliyor.

‘Besin Hijyenine Önem Verin’

Besinlerin sıcak havalarda hızlı bozulabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yasin, sokakta satılan yiyeceklerin hijyeninden emin olunması gerektiğini söylüyor. Enfeksiyon riski taşıyan ürünler yerine mevsim sebzeleri ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu ürünlerin iyi yıkanmış olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kanser tedavisi gören hastaların denize girebileceklerini açıklayan Doç. Dr. Yasin, temiz ve kalabalık olmayan plajlarda denize girme konusunda sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak deniz sonrası ıslak mayo ile uzun süre kalınmaması gerektiğini ekliyor. Havuzların enfeksiyon açısından riskli olduğunu belirterek mümkünse deniz tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Tatil Planınızı Doktorunuzla Yapın’

Fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerinde yapılmasını öneren Doç. Dr. Yasin, tatil sırasında ilaçların saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Seyahat sırasında soğutucu çantaların kullanılmasını tavsiye ediyor. Tatilin fiziksel ve ruhsal iyileşme açısından önemli olduğunu ancak tedavi planının aksatılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle doktorlarla iletişimde kalarak tatil planlarının organize edilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Related Posts

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.