Lavaboya değil çiçeklere dökün, gübre yerine geçiyor! Can suyu olacak

3

Özellikle evinizde çiçekleriniz varsa ya da küçük bir bahçeniz varsa, mutfakta kullanıp atacağınız bazı suların aslında doğal bir gübre etkisi yarattığını biliyor muydunuz? İşte lavaboya dökmek yerine bitkilerinize verebileceğiniz bazı malzemeler.

Pirinç suyu

Pirinç pilavı yapmadan önce ya da pirinçleri haşladıktan sonra çıkan beyaz, nişastalı suyu genellikle lavaboya dökeriz. Ancak bu su, içinde bolca nişasta ve mineraller barındırır. Çiçeklerinize verdiğinizde ise daha sağlıklı köklere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Sebze haşlama suyu

Sebzeleri haşladıktan sonra kalan su, içeriğindeki vitamin ve minerallerle tam bir bitki dostudur. Ispanak, havuç, brokoli gibi sebzeleri haşladıktan sonra suyunu dökmek yerine soğutup çiçeklerinize dökün. Ancak kullandığınız suyun tuzlu veya baharatlı olmamasına özen gösterin.

Yumurta haşlama suyu

Kahvaltı için yumurta haşladığınızda, kabuklarından suya kalsiyum ve mineraller geçer. İşte bu su da çiçeklerinizin güçlü ve sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Yumurta haşlama suyunu lavaboya dökmek yerine soğuttuktan sonra bitkilerinize dökün. Özellikle kalsiyum ihtiyacı olan bitkiler için harika bir gübre etkisi olabilir.

Balık akvaryumu suyu

Eğer evinizde bir akvaryum varsa, su değişimi yaptığınızda eski suyu çöpe atmak yerine çiçeklerinize dökebilirsiniz. Balık atıkları ve yem artıklarından gelen organik maddeler, bitkiler için bir gübre gibidir. Akvaryum suyu, bitkilerinizi besleyebilir.

Soğan kabuğu suyu

Soğan kabuklarını kaynatıp elde edilen suyu bitkilerinize verirseniz, toprağı besleyerek bitkilerinizi güçlendirdiğini görebilirsiniz. Antioksidan kaynağı olan soğan toprakta bulunan zararlı bakterileri uzak tutabilir. Çiçeklerinize dökmeden önce suyun soğuduğundan emin olmalısınız.

Çay ve kahve telvesi suyu

Demlikte kalan çay posasını ya da kahve telvesini çöpe atmak yerine suyla karıştırarak bitkilerinize verebilirsiniz. Çay ve kahve, içerdikleri mineraller sayesinde toprağı besler ve bitkilerin daha hızlı gelişmesine yardımcı olur. Haftada bir kez vermeniz yeterlidir.

Mehmet Şimşek