Kuzey Makedonya’da yeni hükümet güvenoyu aldı

Ülkede 8 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimde birinci parti olarak çıkan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği’nin (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Hristijan Mickoski’nin başbakan olarak görev aldığı kabinenin güven oylaması cumartesi günü mecliste başlamıştı.

Bugün de devam eden meclis tartışmalarının sonunda yeni kabinenin güven oylamasında 77 milletvekili “evet”, 22 milletvekili “hayır” oyu kullandı.

Bu arada, 18 milletvekiline sahip Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) öncülüğündeki “Avrupa Cephesi”, yeni hükümetin etnik azınlıkların meşruiyetine sahip olmadığı suçlamasıyla, oylama öncesinde meclis genel kurulunu terk etti.

YENİ HÜKÜMETTE 5 BAŞBAKAN YARDIMCISI YER ALACAK

VMRO-DPMNE, VLEN Koalisyonu ve ZNAM Hareketi’nin oluşturduğu yeni hükümette 5 başbakan yardımcısı yer alacak.

Aleksandar Nikolovski Başbakan Yardımcılığı ile Ulaşım Bakanlığına, İzet Mexhiti Başbakan Yardımcılığı ile Çevre ve Alan Planlama Bakanlığına, Arben Fetai İyi Yönetişimden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına, Lupço Dimovski Siyasi Sistemden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına, İvan Stoilkovic de Başbakan Yardımcılığı ile Topluluklararası İlişkiler Bakanlığına getirildi.

VMRO-DPMNE’nin 15, VLEN’in 6 ve ZNAM Hareketi’nin 2 üyesinin bulunacağı yeni kabinenin diğer üyeleri ise şöyle:

“Savunma Bakanı Vlado Misajlovski, Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska Koçovska, Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, Yerel Yönetim Bakanı Zlatko Perinski, Bilgi Toplumu ve Dijital Dönüşüm Bakanı Stefan Andonovski, Spor Bakanı Borko Ristovski, Enerji, Maden ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sanja Bozinovska, Tarım, Orman ve Su İdaresi Bakanı Cvetan Tripunovski, Kültür ve Turizm Bakanı Zoran Lutkov, İçişleri Bakanı Pançe Toşkovski, Eğitim ve Bilim Bakanı Vesna Janevska, Sağlık Bakanı Arben Taravari, Sosyal Politika, Demografi ve Gençlik Bakanı Fatmir Limani, Avrupa İşleri Bakanı Orhan Murtezani, Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmishi, Kamu Yönetimi Bakanı Goran Minçev, Adalet Bakanı İgor Filkov, ülkedeki Romanları temsilen sandalyesiz bakan Şaban Saliu”.

Meclisteki oylama sonrası bir konuşma yapan Mickoski, tüm milletvekillerine eleştirilerinden dolayı teşekkür ederek, “Çalışma, bağlılık, sorumluluk ve somut projelere ihtiyaç var. Bugün yine burada huzurunuzda bunun sözünü veriyorum. Devlet vatandaşların elinde olacak ve tüm kurumlar vatandaşlar için çalışacak ve yaratacak. Vatandaşların gerçek sorunlarına ve zorluklarına odaklanılması gerekiyor” diye konuştu.

Hükümetin kurulması için 120 üyeli mecliste 61 milletvekilinden oluşan meclis çoğunluğunun sağlanması yeterli sayılıyor.

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta gerçekleşen genel seçimde VMRO-DPMNE’nin öncülüğündeki “Senin Makedonya’n” ittifakı 58 milletvekili, birkaç partinin oluşturduğu VLEN koalisyonu 14 milletvekili ve ZNAM Hareketi-“Bizim Makedonya’mız İçin” 6 milletvekili çıkarmıştı.

HRISTIJAN MICKOSKI KİMDİR?

Üsküp’te 1977 yılında doğan Mickoski, bir dönem devlet üniversitesinin makine mühendisliği bölümünde eğitim görevlisi olarak görev yaptı.

Genel başkanlığını yaptığı VMRO-DPMNE’nin genel sekreterliğine 2017 yılında getirilen Mickoski, 2015-2017 yılları arasında Kuzey Makedonya başbakanının enerji danışmanlığı görevini üstlendi.

2017 yılından bu yana VMRO-DPMNE Genel Başkanı olan Mickoski, Kuzey Makedonya’nın 13’üncü başbakanı oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx