Kalp hastalıklarının tedavisi için ‘kalp kası yamaları’ geliştirildi

Almanya’da Kalp Yetmezliği Tedavisinde Yeni Adım: Umut Veren Gelişme!

Almanya’nın Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli bilim insanları, kalp yetmezliği tedavisi konusunda umut veren bir gelişmeye imza attı. İlk olarak kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, araştırmacılar 2021 yılında 46 yaşındaki bir kadın hastanın kalbi üzerinde benzer bir çalışma gerçekleştirdi.

AA’nın aktardığına göre; geçirdiği kalp krizinden sonra kalp yetmezliği teşhisi konulan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren bilim insanları, hastanın durumunun 3 ay boyunca istikrarlı bir şekilde seyrettiğini tespit etti.

Araştırmacılar, 3 aylık sürecin sonunda hastanın kalbini incelediklerinde, kas yamalarının damarlar oluşturduğunu ve kalbin pompalanmasına destek olduğunu gözlemledi.

Bilim insanları, uygulanan tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak için test edildiğini belirtti.

Aynı tedavi yöntemini 14 hastaya daha uygulayan araştırmacılar, daha fazla hastanın bu yeni yöntemle tedavi edilmesini hedefliyor. Araştırmanın sonuçları, “Nature” dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, erken teşhislerin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek amacıyla çalışmalar yürütürken, bu yöntemlerin genellikle düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilme gibi engellerle karşılaştıkları biliniyordu.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir