Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabı her dönemde karşımıza çıkan Türk Edebiyatı’nın önemli eserlerinden bir tanesidir. Tanzimat Edebiyatı döneminde kaleme alınmış bu eser halen popüler eserler arasında yer almaktadır. Peki Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ın konusu nedir, yazarı kimdir?
İşte Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabının detayları…
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Tanzimat Dönemi’nin en tanınmış eserlerinden birisidir.

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat 1872 ve 1873 yıllarında bir gazetede yayınlanmıştır. Ardından 1875 yılında kitap haline getirilerek basılmıştır. Bu eser, Batı edebiyatı tarzında yazılmış ilk Türkçe romanlardan biri olma özelliğini taşır. Ayrıca Osmanlıca harflerle basılmış ilk romandır.
Tanzimat döneminde yazılmış bu eser dönemin odaklandığı konular dikkate alınarak yazılmıştır. Yani Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat’da aşka, sevdaya, kadınların toplum içerisindeki yerine, evliliklere odaklanılmıştır.
Eserde diyaloglar önemli bir yer tutar ve olaylar basit bir teknikle, gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Ayrıca duygusal karakter çözümlemeleri de mevcuttur.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Konusu

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’da (Talat ve Fıtnat’ın Aşkı) Talat Bey ile Fıtnat Hanım’ın aşkı anlatılmaktadır. Bu aşk hikayesi oldukça acıklı bir hikayedir. Talat bey, 19-20 yaşlarında develet memuru olarak çalışan genç bir adamdır. Fıtnat ise babalığı tarafından eve kapatılmış, dışarıya çıkması yasaklanmış 16 yaşında genç bir kızdır.
Bir gün Talat, Fıtnat’ı görür ve ona deliler gibi aşık olur. Ancak o dönemde hoşlandığı kadınla konuşmasının hiçbir yolu yoktur. Talat ne yapar eder, bir yolunu bulur. Kadın kılığına girer ve Fıtnat’la bir şekilde görüşür. Fıtnat da Talat’tan hoşlanır.
Fıtnat’ın üvey babası Hacı Mustafa Fıtnat’ı zengin birisiyle evlendirmek ister. Fıtnat buna yanaşmaz çünkü gönlünü Talat’a kaptırmıştır. Fakat sonunda Hacı Mustafa’nın dediği olur ve Fıtnat ile zengin Ali Bey bir anda evlendirilir. Bu evlilik sonucunda ise Talat ve Fıtnat’ı hazin bir son bekler.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat ilk yerli roman olma özelliği taşır.

Talat ve Fıtnat’ın acıklı aşk hikayesinin anlatıldığı bu eser ilk yerli romanımızdır. Anlatılan olayların yanısıra Tanzimat Dönemi’nin ilişkileri de çok güzel aktarılmıştır. Yazar, o dönemim kadın-erkek ilişkilerini, kadının toplumdaki yerini, erkek egemen toplumu başarılı bir şekilde kaleme almıştır.
Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Yazarı ve Karakterleri

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Şemsettin Sami edebiyatımıza büyük katkılarda bulunmuş bir yazardır. İlk Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türki’nin yazarıdır. Ayrıca Sefiller ve Robinson Crusoe gibi dünyaca ünlü kitapların çevirisini yaparak edebiyatımıza kazandırmıştır.
Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Karakterleri:
Talat: Fıtnat’a aşık olan erkek karakter.
Fıtnat: Babası tarafından evden çıkartılmayan kadın karakter.
Ali Bey: Zengin bir İstanbul beyefendisi.
Hacı Mustafa: Fıtnat’ın üvey babası.
Saliha Hanım: Talat’ın annesi.
Fatma Dadı: Talat’ın dadısı.
Şerife Kadın: Fıtnat’ın dikiş, nakış hocası.