Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

10 bin kişiye iş fırsatı! Engelsiz İşgücü Uyum Programı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli bireylerin işgücü piyasasında daha güçlü bir şekilde yer almalarını amaçlayan “Engelsiz İşgücü Uyum Programı”nın hayata geçirildiğini duyurdu. ENGELLİ BİREYLERE EĞİTİM, DESTEK VE DENEYİM …

Türkiye’de Tofaş’a binen vatandaşın Hollanda’da aldığı otomobile bakın

Türkiye’de motosiklet alınabilecek parayla Hollanda’da otomobil alan bir vatandaş, ”Türkiye’de Tofaş’a biniyordum, burada 1500 euroya araba aldım. Boşa yaşıyoruz gibi” diyerek alım gücü farkına dikkat çekti.

Ekmek zammı mahkemeden döndü

Edirne’de birlik ve odaların 220 gram ekmeğin 15 liradan satma kararı, valilik tarafından yapılan itiraz sonucu mahkeme tarafından iptal edildi. Kararın tebliğinin ardından ekmek fiyatlarının yeniden 10 liradan satılacağı bildirildi.

Memur ve memur emeklisini sorusu yanıtını buldu: Enflasyon farkı hesaplara ne zaman yatacak?

2025 Temmuz ayında açıklanan emekli maaş zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz-Aralık dönemi için yapılan yüzde 16,67’lik maaş artışı, en düşük emekli maaşını 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı. Ancak farkların ne zaman ödeneceği henüz netleşmedi. Peki farklar ne zaman yatacak?

Rusya Çin’e altın ihracatını ikiye katladı

Çin’in Rusya’dan altın ithalatı arttı. Trade Data Monitor tarafından açıklanan verileri kapsamında, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan yaptığı değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artışla 1 milyar dolara ulaştı

Zanaatkar Seval İncirbölen’in Umut Dolu Hikayesi

Depremlerle sarsılan Seval İncirbölen, Hatay’da açtığı atölyede takı tasarlayarak yaşama sevinci buldu.