Genç yaşta kalp krizi alarmı: Uzman uyardı!

Kalp Sağlığı Haftası: Kalp Hastalıklarının Önlenmesi İçin Öneriler

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Okşen, yaşam tarzının bu noktada belirleyici olduğunu belirtti.

KALP HASTALIKLARI KADER DEĞİL

Kalp-damar hastalıklarının çoğunun yaşam tarzıyla doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Okşen, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’i önlenebilir. Kalp ve damar hastalıkları dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor ancak bu tablo kader değil. Uygun yaşam tarzı değişiklikleriyle hastalıkların büyük kısmı önlenebilir” dedi.

30’LU YAŞLARDA KALP KRİZİ ARTIYOR

Kalp hastalıklarının genellikle 50 yaş üstünde görüldüğünü söyleyen Okşen, son yıllarda 30’lu yaşlarda da kalp krizi vakalarının arttığını dile getirdi: “Hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stres, genç yaşta kalp hastalığı riskini artırıyor. Erkeklerde risk 45 yaş sonrası, kadınlarda ise menopozla birlikte 55 yaş sonrası yükseliyor.”

HER YIL 200 BİN KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR

TÜİK ve Türkiye Sağlıkta Hizmet Derneği (TSHD) verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp-damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 36’sını oluşturarak en yaygın ölüm nedeni olmaya devam ediyor.

KONTROL EDİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerinin kontrol edilebilir olduğunu belirten Dr. Okşen, “Sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi, stres ve uyku düzensizliği gibi faktörler kalp hastalıklarını tetikliyor” dedi.

BESLENME KALP SAĞLIĞININ ANAHTARI

Beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Okşen, şunları söyledi:

“Sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve lifli besinler tüketilmeli. Trans yağ ve aşırı tuzdan kaçınılmalı. Aşırı tuz kalbin daha fazla çalışmasına neden olurken, şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli gıdalar obezite ve diyabet riskini artırır. Sağlıklı beslenme, tedavi değil, bir önleme stratejisidir.”

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTACAK 10 ÖNERİ

Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, kalp krizi riskini azaltmak için şu 10 öneride bulundu:

  1. Sigara kullanmayın: Kalp krizi riskini 2–4 kat artırır.

  2. Düzenli egzersiz yapın: Haftada en az 150 dakika orta düzey egzersiz önerilir.

  3. Sağlıklı beslenin: Trans yağ, fazla tuz ve şekerden kaçının.

  4. Tansiyonunuzu kontrol edin: Gerekirse ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

  5. Kolesterol seviyenizi takip edin: Lifli besinlerle kötü kolesterolü düşürün.

  6. Kan şekerinizi dengeleyin: Diyabet riski kalp hastalığına zemin hazırlar.

  7. Stresi yönetin: Nefes egzersizleri, meditasyon gibi yöntemlerle başa çıkın.

  8. Kaliteli uyuyun: Günde 6–8 saat düzenli uyku önemlidir.

  9. Alkol tüketimini sınırlayın: Ritim bozukluklarına neden olabilir.

  10. Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın: Tansiyon, kolesterol, EKG kontrolleri aksatılmamalı.

Related Posts

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir