Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Muğla’da tarım arazisinde korkutan yangın!

Muğla’nın Milas ilçesinde tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

DEM Parti Selahattin Demirtaş’ın önümüzdeki hafta ‘tahliye edilmesini bekliyor’

DME Parti, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye talep etti. Partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, “Biz Sayın Demirtaş’ın mutlaka önümüzdeki hafta yapılacak incelemede tahliye edilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’den Özgür Özel hakkındaki soruşturmaya tepki: Türkiye’nin 1. partisinin Genel Başkanı’na ‘milletvekili kişi’ diyenlerden kimse adalet beklemesin!

CHP’den Özgür Özel hakkındaki soruşturmaya tepki: Türkiye’nin 1. partisinin Genel Başkanı’na ‘milletvekili kişi’ diyenlerden kimse adalet beklemesin!

Sigara içen İETT şoförü uyarılınca çıldırdı!

İstanbul’da bir İETT şoförü, otobüs içinde sigara içtiği için kendisini uyaran yolcuya sert tepki gösterdi. Yolcuyla tartışan şoför, “Araç bozuk” diyerek yolcuları indirdi.

Türkiye Eurofighter alıyor, ancak pilotlu uçakların raf ömrü bitiyor

Avrupa’nın en büyük savunma girişimi Helsing, yapay zekâ kontrollü savaş uçaklarının birkaç yıl içinde sahaya ineceğini açıkladı. Baltık Denizi’nde başarıyla tamamlanan testler, pilotlu jetlerin devrinin sona yaklaştığını gösteriyor. Türkiye’nin İngiltere’den almayı planladığı Eurofighter uçakları ise bu yeni dönemde hızla eskiyebilir.

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.