Don zararı 21.6 milyar ödenen 1,5 milyar

Don Felaketinde Çiftçilere Destek Devam Ediyor

Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu, 10-12 Nisan tarihlerinde yaşanan don felaketinin Türkiye genelinde büyük hasara neden olduğunu açıkladı. Komisyonun yaptığı açıklamaya göre, don felaketinden kaynaklı toplam hasarın 21.6 milyar TL olduğu belirtildi. Ancak şu ana kadar sadece 1.5 milyar TL’lik bir ödeme yapıldığı bildirildi. Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili sigortacılık kurum yöneticilerini dinledi ve geri kalan hasar miktarının hasat sonrasında ödeneceğini ifade etti.

90 Bin Çiftçi Mağdur Durumda

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Emine Sezgin, don felaketinden en fazla zararın Manisa’da görüldüğünü açıkladı. Malatya, Ordu, Giresun, Mersin, Konya, Niğde, Karaman, Düzce ve Kayseri illerinin de zarar gören iller arasında olduğunu belirten Sezgin, tüm branşlarda yüzde 50 prim desteğinin bulunduğunu ve meyvelerde don riskinde yüzde 67 prim desteği sağlandığını dile getirdi. Sigortacılık kurumunun 74 milyarlık teminatının olduğunu ve 7 milyar prim tahsil edildiğini aktaran Sezgin, 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet ettiğini, 114 bine yakın poliçede hasar oluştuğunu ve etkilenen çiftçi sayısının 90 bine yaklaştığını belirtti. Sezgin, en fazla etkilenen ürünün üzüm olduğunu da vurgulayarak, neredeyse yüzde 52’sinin üzümden kaynaklandığını söyledi.

Tokat’ta Kiraz Üreticileri Zarar Gördü

Zirai don felaketi, Tokat’ta özellikle kiraz başta olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara sebep oldu. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplamada başarısız oldu. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, kentte meyvecilerin bu yıl hiçbir kazanç elde edemeyeceğini belirterek, “Bölgemizde 20 bin ton kiraz beklenirken, bu yıl maalesef hiçbir ürün elde edilemedi” dedi.

Related Posts

Otomotiv sektörü temsilciler büyük tehlike kapıda diye uyardı!

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, yeni ÖTV düzenlemesinin sektörde ciddi sıkıntılara yol açacağını belirtti. Artan vergi yükü ve krediye erişim zorlukları nedeniyle satışların baskı altında kalacağını vurgulayan Bozkurt, vergi sisteminin daha adil ve modern bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

DSO Başkanı Kasapoğlu; “Basın, bizleri doru bilgiyi ulaştırmaya yarayan önemli bir organ”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, 24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında Denizli basını ile DSO Hizmet Binasında düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.

Mahfi Eğilmez net konuştu: Enflasyonu düşürmenin yolu…

İktidarın ekonomiye çare olsun diye 2023’te göreve yeniden getirdiği Mehmet Şimşek yönetimi işe ilk olarak “Kamuda Tasarruf Paketi” ile başlamıştı. O dönem kamuda çalışanların servis haklarının bile kaldırıldığı tasarruf önlemlerinde iktidarın …

Türkiye derin deniz filolarında dünyada 4. sıraya yükseliyor: İki yeni sondaj gemisi

Türkiye, derin denizlerdeki varlığını güçlendirecek, keşif ve üretim kapasitesini genişletecek 7. nesil gemileriyle derin deniz filolarında dünyanın en modern ve en büyük 4 enerji filosu arasında yer alacak. Enerjide bağımsızlık hedefine emin …

10 bin kişiye iş fırsatı! Engelsiz İşgücü Uyum Programı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli bireylerin işgücü piyasasında daha güçlü bir şekilde yer almalarını amaçlayan “Engelsiz İşgücü Uyum Programı”nın hayata geçirildiğini duyurdu. ENGELLİ BİREYLERE EĞİTİM, DESTEK VE DENEYİM …

Türkiye’de Tofaş’a binen vatandaşın Hollanda’da aldığı otomobile bakın

Türkiye’de motosiklet alınabilecek parayla Hollanda’da otomobil alan bir vatandaş, ”Türkiye’de Tofaş’a biniyordum, burada 1500 euroya araba aldım. Boşa yaşıyoruz gibi” diyerek alım gücü farkına dikkat çekti.