DİSK-AR raporu: Geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelerde!

İşsizlik Oranları Mart Ayında Düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart ayı itibariyle işsizlik oranı 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine geriledi. Bu rakam iktidar tarafından ‘işsizlikte rekor’ olarak duyuruldu. Ancak, geniş tanımlı işsizlik oranı (gerçek işsizlik) yüzde 28,8’e yükseldi ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından pandemi seviyelerine yaklaştığı uyarısında bulunuldu.

DİSK-AR’ın Nisan 2025 tarihli “İşsizliğin Görünümü” raporuna göre, Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelere yaklaşarak yüzde 28,8’e yükseldi. Raporda yer alan hesaplamalara göre, gerçek işsiz sayısı 12 milyona ulaştı.

Pandemi Döneminde İşsizlik Arttı!

Mart 2025 itibariyle mevsim etkilerinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 7,9 olarak açıklandı. Ancak, geniş tanımlı işsizlik oranı pandemi dönemindeki seviyelere yaklaşarak yüzde 28,8’e ulaştı. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 182 bin kişi artarak 11 milyon 730 bine yükseldi.

Kadın İşsizliği Dikkat Çekici Boyutlarda!

Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 38,2’ye çıkarken, erkeklerde bu oran yüzde 23,1 olarak kaydedildi. Kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki farkın 15,1 puana ulaştığı belirtildi.

İşsizlikle Mücadele Önerileri!

DİSK-AR, işsizlikle mücadele kapsamındaki önlemlerini şu şekilde sıraladı:

  • Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate indirilmeli
  • Fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı 90 saate düşürülmelidir
  • Ulusal Çalışma Örgütü’nün “insana yaraşır iş” yaklaşımı temel alınmalı, herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır
  • İş Yasası’nın 25/II. maddesi yeniden düzenlenmeli ve keyfi işten çıkarmalar önlenmelidir
  • İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı, ödenek miktarı yükseltilmelidir
  • İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımına son verilmeli, fon’dan işverenlere dönük teşvik ve destekler sona erdirilmelidir
  • Kamu istihdamı artırılmalı, kamuya dayalı güvence içeren çalışma biçimleri teşvik edilmelidir
  • Kamu girişimciliği ve hizmetleri, istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır
  • Kamu personel açığı giderilmeli ve kapatılan kamu kurumları tekrar açılmalıdır
  • İşbaşında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyerlerin ucuz işgücü olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir
  • Uluslararası çalışma normlarına uygun olarak herkese yılda en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır
  • Sendikal haklar ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı ve herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır
  • Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğin azaltılması için; İşgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli
  • Ev içi bakım hizmetleri kamusal olarak devlet tarafından sağlanmalı
  • Nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetleri ile kadınların üzerindeki yük hafifletilmelidir

Related Posts

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 9,9 düşerek 234 bin 829 tona geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 24,9, üretim ise yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İç piyasada ise otogaz açık ara liderliğini sürdürdü.

‘İtalya’nın Türkiye ile olan işbirliği ilişkileri her geçen gün güçleniyor’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İtalya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle de başka bir döneme geçileceğine inandıklarını söyledi.

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Yahoo, Chrome’a talip oldu

Yahoo, Chrome web tarayıcısına talip olduğunu açıkladı. Özel sermaye şirketi Apollo Global Management tarafından desteklenen Yahoo Inc., mahkemenin Google’ın Chrome web tarayıcısını elden çıkarmasını zorunlu kılarsa teklif vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir