COP28: Adalet olmadan barış olmaz
3 mins read

COP28: Adalet olmadan barış olmaz

Andres Agustin Fuentes Martinez

ECO bültenlerinden Avrupa İklim Eylem Ağı’nın (CAN Europe) seçtiği başlıkları Ayşe Bereket çeviriyor.

COP28’in ilk gününde, her ne kadar eksik yanları da olsa, verilen bu kararı kutlarken Taraflara henüz işin başında olduğumuzu hatırlatmamız gerekiyor. COP28’in başarısını belirleyecek turnusol testi tüm fosil yakıtlardan tam, hızlı, adil ve finanse edilen bir çıkış anlaşmasıdır.

Kayıp ve Hasar Fonu için verilen vaatler, her ne kadar sevindirici olsa da gereken finansman miktarının yanında devede kulak kalıyor. Dolayısıyla, iklim etkileri için yeterli fon bulamayan varsıl ülkelerin şu ana kadar nerdeyse çoğu çocuk, Birleşmiş Milletler personeli, sağlık çalışanı ve gazeteci olmak üzere 20 bin sivilin öldüğü Gazze halkına açılan savaşı desteklemek için milyonlarca değil milyarlarca doları şıp diye bulmaları gayri ahlaki.

ADALET SAĞLANMADAN BARIŞ OLMAZ

Liderler, Fosil Yakıt Kullanımını Sonlandırın – İşte Küresel Sağlık Reçeteniz Ey dünya liderleri, bize bir kulak verin! Gezegen için alarm zilleri çalıyor ve artık fosil yakıtlara modası geçmiş giysi muamelesi yapıp bunlardan kurtulmanızın zamanı geldi. Söz konusu olan sağlığımız!

ECO, fosil yakıtların ipliğini pazara çıkarıyor – fosil yakıtlar bizi hasta ediyor! Fosil yakıtlar solunum yolu hastalıkları, kalp krizleri ve diğer hastalıklara yol açarak halk sağlığını tehdit ediyor. Temiz enerjiyle ciğerlerimizi rahatlatmamızın zamanı geldi. Fosil yakıtlara bağlı ölümler en çok kırılgan topluluklarda görülüyor. Bu senaryoyu baştan yazmanın ve herkesin ciğerlerine temiz hava çekmesinin zamanı geldi. Sağlıklı adil dönüşümler ve yenilenebilir enerji kaliteli işler, inovasyon ve yoksulluğun azaltılmasını sağlayarak halk sağlığını iyileştirir. Ve bu arada, karbon yakalama teknolojileri (CCS), jeomühendislik ve dikkatleri dağıtan diğer tehlikeli kandırmacaların kimseye bir faydası yok. Bunların hiçbiri fosil yakıt kullanımının her aşamasında ortaya çıkan sağlık sorunlarına çözüm sağlamayacak. Adaletsizce yapılan madencilik faaliyetleri de fosil yakıt bağımlılığında yapılan hataların tekrarından başka bir şey değil. Büyük ölçekli biyoenerji ise bir kirletici yakıtı bir diğer kirletici yakıtla ikame etmekten ibaret.

Bazı Taraflar şimdiden yenilenebilir enerji trenine bindiler, fosil yakıtları geride bırakıp belediyelerin, bilim insanlarının ve iş dünyasının da desteğini alarak daha temiz, daha sağlıklı bir geleceğe yatırım yapıyor. Bunu moda diye yapmıyorlar, bu bir ölüm kalım stratejisi! Geriye sayım başladı ve dünyanın cesur adımlar atmaktan korkmayan liderlere ihtiyacı var. 3 Aralık Sağlık Günü ilk defa COP28’de kutlanacak ancak 2024’ün sağlıklı bir yıl olmasının tek teminatı COP28 müzakerelerinde fosil yakıtlardan çıkış konusunda ilerleme kaydedilmesi. Hemen, şimdi harekete geçmeliyiz. Ertelemek demek ölüm fermanını imzalamak demek. Hadi liderler, gezegen ve insanlar size güveniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir