CHP’den AK Parti’ye Sert Eleştiriler
“`html
(TBMM) – CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin ele alındığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Yavuzyılmaz, “AK Parti, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi adı altında vatandaşların araçlarına taktıracakları cihaz için her bir araçtan 2 bin 172 lira talep edecek. İlk aşamada bu sistemden faydalanacak 20 milyon aracın sahibi toplamda 43 milyar lira ödeyecek. Türkiye’deki 8 bin akaryakıt istasyonu, sistemi kurmak için 150 milyon dolar, yani yaklaşık 5 milyar lira harcayacak. Sonuç olarak 48 milyar lira gibi büyük bir bütçenin harcanması gündemde.” şeklinde konuştu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 yılı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sürerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, CHP Grubu adına söz aldı. Yavuzyılmaz, hükümetin enerji politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu:
“Gördüğümüz kadarıyla, Türkiye’deki elektrik üretiminin %83’ü özel sektör tarafından, sadece %17’si ise kamu tarafından gerçekleştiriliyor. Elektrik dağıtımının tamamı özel şirketlerin elinde. Ayrıca perakende elektrik satışlarının da tamamı yine bu özel şirketlerce yürütülüyor. Böylece, AK Parti döneminde bazı özel şirketler enerji sektöründe neredeyse bir kartel oluşturmuş durumda. Kamuya ait olan tek şey ise elektrik iletim sistemi ve o da özelleştirme sürecinin etkisi altında.”
“Uludağ Elektrik Dağıtım Şirketi bir yabancı fona devredildi”
Yavuzyılmaz, “AK Parti, ‘ne bulursam satarım’ anlayışını öylesine ileri götürdü ki, Uludağ Elektrik Dağıtım Şirketi Londra merkezli yabancı bir fona satıldı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’daki vatandaşların ödediği elektrik faturalarının parası artık İngiltere’ye gidiyor. Diğer elektrik dağıtım şirketleri de yabancı sermayeye devredilirse vatandaş ne yapacak? Bu konuda bir çözüm öneriniz var mı? Yoksa Türk vatandaşlarını başka ülkelerin müşteri yapmayı mı planlıyorsunuz?” diye konuştu.
“Özelleştirme nedeniyle elektrik fiyatları kontrol dışı”
Ülkemizde, elektrik üreten tek kamu şirketinin EÜAŞ olduğunu belirten Yavuzyılmaz, “EÜAŞ, 2024 yılının ilk 9 ayında Türkiye’de üretilen elektriğin %17’sini, tüketilen elektriğin ise %47’sini karşıladı. Bu durum, EÜAŞ’ın özel sektörden elektrik alıp, bu elektriği özel dağıtım şirketlerine sattığını gösteriyor. Üstelik bunu büyük bir zarar ile gerçekleştiriyor. 2024 yılının ilk 9 ayında EÜAŞ’ın görev zararının 164 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.” dedi.
“Asgari ücret artışı sıfır, konut elektriği fiyatı %38 arttı”
Yavuzyılmaz, “Sayın Bakan, temmuz ayında asgari ücrete yapılan artış %0. Ancak konut elektriğine yapılan zam %38. Elektrik faturalarındaki iki kalemden biri olan enerji bedeline yüzde 2,46 zam yaparken, dağıtım bedeline %58,94 zam yaptınız. Bu da elektrik dağıtım bedelini enerji bedelinin 3 katı hale getirdi. Ayrıca bu zamların enflasyona etkisi göz önünde bulundurulmalı.” ifadesinde bulundu.
“Güçlü teşvikler sağlanıyor”
Yavuzyılmaz, EÜAŞ’ın santrallerin üretimi için şirketlere yüksek meblağlarda teşvik ödemeleri yaptığını ve bu konunun denetlenmediğini belirtti. “2018-2024 yılları arasındaki bu teşviklerin toplamı 1.86 milyar doları buldu; bu durum bir organize soygun anlamına geliyor” dedi.
“Enerji alanında kayırmacılık yapılıyor”
Yavuzyılmaz, “AK Parti hükümetinin enerji alanındaki 10 şirketin devlete olan dolar cinsinden özelleştirme borçlarını TL’ye çevirdiğini ve avantajlar sağladığını tespit ettik. Bu uygulama neticesinde devlete 1.257 milyon dolarlık bir zarar oluştu.” ifadelerini kullandı.
“Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki şeffaflık eksikliği”
Yavuzyılmaz, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili sorular yöneltti. “Nükleer atıklar Türkiye sınırlarında mı depolanacak? Olası bir kaza durumunda yeterli iyot tabletimiz var mı?” diye sordu.
“İliç’teki altın rezervleri nereye gitti?”
Yavuzyılmaz, Enerji Bakanlığı’na yönelttiği sorularda, İliç bölgesinde üretilen altının denetiminde sorunlar olduğunu belirtti. “İliç’in altınları nerede?” diye sordu.
“Sinop Boyabat Bakır Madeni’nde büyük bir kayıptan bahsediliyor”
Yavuzyılmaz, Cengiz Holding’e peşkeş çekilen Sinop Boyabat Bakır Madeni’ndeki rezervin piyasa değerinin 13 milyar dolar olduğunu ve yapılan ihale ile 125 katı bir kaybın söz konusu olduğunu ifade etti. “Bu durumun peşini bırakmayacağız,” dedi.
“Enerji hatlarındaki uygulamalar ve sosyal sorumluluk”
Son olarak, Yavuzyılmaz, ülkenin enerji politikasının sosyal hayat üzerindeki etkilerine de dikkat çekti. “Yetersiz enerji politikaları nedeniyle Türkiye’de karanlıkta kalmak zorunda kalan milyonlarca insan var.” şeklinde konuştu.
“`