Ege Vural Hükümdar / Ankara
Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Mert Batur, Erzincan İliç’te Anagold’un işletmesindeki maden ocağında çoğunluk sendikası olmalarına rağmen alana alınmadıklarını ifade ederken, bölgeye girişin şirketin özel iznine ve valilik kararına bağlı olduğunu belirtti. Batur, arama ve kurtarma çalışmaları için sahada bulunan personelin yok denecek kadar az olduğunu söylerken, bunun sebebinin ise yeterli ekipman ve personel eğitiminin olmamasından kaynaklandığını vurguladı.
Bölgede çalışmalarının oldukça zor ilerlediğini belirten Mert Batur, bunun sebebinin siyanürlü toprakta arama ve kurtarma yapılabilmesi adına hem yeterince eğitimli personel bulunmamasının hem de ekipman eksikliği olduğunu söyledi.
Daha öncesinde de bölgede yaşanan sorunlar olduğunu hatırlatan sendika temsilcisi, yaşanan olaylardan sonra gereken tedbirlerin alınmadığının altını çizdi. Konuyla ilgili Batur, “Bölgede arama ve kurtarma için çalışan personel sayısı yok denecek kadar az. Alanda belirtildiği gibi 400 civarı personel olabilir ancak bölgeyi görebilen üyemiz olan çalışanların aktardığına göre fiili olarak arama ve kurtarma için çalışan personel yok denecek kadar az” dedi.
“Alana girenlerin görüntü alamaması için telefonları toplanmış”
Sendika temsilcisi Mert Batur, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü maden ocağına yapılan girişlerin oldukça kısıtlı olduğunu vurgularken bölgeye girişlerin yalnızca Anagold’un özel iznine ve valilik kararına tabi olduğunu aktardı. Çalışanlara ve ailelerine uzunca bir süre bilgi akışı sağlanmadığı ifade eden Batur, hâlen bölgeye girmek için izin alamayan ailelerin bulunduğunu söyledi. Batur, “Gerek gerçekleşen heyelan sonrası hukuki sürecin tarafı avukatlar olmamız gerekse de madendeki çoğunluk sendika olmamıza rağmen bölgeye giriş yapamıyoruz. Güç bela izin alabilen aileler ve çalışanlar da bölgeden fotoğraf alamamaları için telefonsuz olarak içeri alınmışlar” diye ekledi.
“Çalışanlar, olası bir tazminat hakkı ve işten atılma endişesinden konuşmuyor”
Anagold’un, çalışanlara ve ailelerine senelerdir olduğu gibi baskı yaptığını belirten sendika temsilcisi, daha öncesinde yevmiye cezaları ve işten çıkarılma tehditleri aldığı için bu süreçte de açıklama yapmamaları konusunda “telkin” edildiklerini söyledi. Bu sürecin öncesinde şirketin çalışanlara yolladığı e-postaya istenilen gibi cevap yazılmadığı için yevmiye cezası aldığını aktaran Uğur, çalışanların “konuşmamalarında” birkaç faktör olduğunu söyledi. Sendika temsilcisi Mert Uğur’a göre, çalışanların olası bir tazminat hakkını kaybetme korkuları ve bölgenin neredeyse tek geçim kaynağı olan madencilik işinden atılmaları endişesi bu faktörlerden birkaçı.
Anagold’la ilgili yürütülen hukuki süreçte gerçekleşen gözaltıların sorumlu kişileri kapsamadığını ileten Batur, gözaltına alınan kişilerin ya alt kademelerdeki ya da işe başlayalı birkaç ay olanlar olduğunu ekledi.