Altın için Kritik Gün: İşte Neler Olacağı!

Kritik ABD TÜFE verisi beklentilerin altında geldi. Bunun ardından altın fiyatları keskin bir artış gördü. Bazı ekonomistlere göre tüketici fiyatlarının Mayıs’ta beklenenden daha fazla gerilemesiyle altın yeniden alım ivmesi kazanıyor. Bunun da Fed’e bu yıl faiz oranlarını düşürmesi için bir miktar alan sağlaması mümkün. Şimdi gözler Fed faiz kararında. Bu arada, teknik analist Christopher Lewis’e göre altın piyasaları hemen altındaki desteğe bakmaya devam ediyor.

Piyasaların odağındaki ABD TÜFE beklentilerin altında kaldı!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, piyasaların merakla beklediği ABD TÜFE beklentilerin atında kaldı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayındaki %0,3’lük artışın ardından geçen ay değişmediğini söyledi. Ekonomistler %0,1’lik bir artış beklerken, son enflasyon verisi beklenenden daha zayıftı. Rapor ayrıca, son 12 ayda manşet enflasyonun %3,3 arttığını ortaya koydu.

Aynı zamanda, değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE de %0,2 artarak beklentilerin altında kaldı. Konsensüs tahminlerine göre ekonomistler %0,3’lük bir artış bekliyordu. Rapor yıllık çekirdek enflasyonun %3,4 arttığını belirtti. Mevcut durumda enflasyon Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, geçen ayki yıllık %3,6’lık artışa göre düşüş kaydetmesi önemli. Çünkü, ekonomistler enflasyonda bir değişiklik beklemiyordu. Rapor öncesinde mütevazı bir alım gören altın piyasası, enflasyon verilerine verdiği ilk tepkide yeniden yükseliş ivmesi yakaladı. Pepperstone Kıdemli Araştırma Stratejisti Michael Brown, son enflasyon verilerinin Fed’in para politikası kararı öncesinde duyarlılığı değiştirebileceğini söylüyor.

Altın fiyatları teknik analizi

Teknik analist Christopher Lewis, altının teknik resmine bakıyor. Altın biraz aşağıya doğru kaymış olsa da, şu anda hala 2.300 dolara çok dikkat ediyoruz. Yani işleri tersine çevirmeye çalıştığımız bir durumla karşı karşıyayız. Ayrıca, piyasanın buna tutunup tutunmayacağını bekleyip görmemiz gerekecek. Eğer bu gerçekleşirse, muhtemelen altta 2.300 dolar ile üstte 2.400 dolar arasında gidip gelmeye devam edeceğiz.

Nihayetinde, bu gürültülü olmaya devam edecek bir pazar. Ancak genel eğilimin çok sağlam olduğunu düşünüyorum. Eğer 2.280 doların altına inersek, 200 günlük EMA’nın olduğu 2.150 dolara kadar düşmesi mümkün. FOMC toplantı kararını ve belki de en önemlisi sonrasındaki basın toplantısını unutmayın. Bu yüzden çok fazla dalgalanma beklerdim. Yine, altını short’lamak istemiyorum. Sadece bu desteğin devam edip etmediğini sorguluyorum. Eğer tutarsa, o zaman tamam, ben alıcıyım. Tutmazsa, o zaman tamam, altını daha düşük bir fiyattan satın alacağım. Piyasayı açığa satmaya çalışmak gibi bir niyetim yok. Bu noktada yükselmeye devam etmesi için çok fazla neden var. Bunlar arasında merkez bankası alımları, enflasyon ve elbette dünyanın çeşitli yerlerinde devam eden çok sayıda jeopolitik sorun yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx