ChatGPT insanlarda bağımlılığa yol açıyor

7

Yapay zekanın kullanıcılar arasında bağımlılığa ve bağımlılık yaratması varsayımı, yeni bir sektöre ivme kazandıran popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricileri tarafından doğrulandı.

OpenAI ve MIT Media Lab uzmanları binlerce ChatGPT kullanıcısıyla anket yaptı. Ortak araştırmada, yapay zekalı chatbot’un uzun süreli kullanımının bazı kullanıcılarda bağımlılığa yol açabileceği ortaya çıktı.

Chatbot ile sık sık ve uzun süreli etkileşimde bulunan küçük bir “deneyimli kullanıcı” grubu, sorunlu davranış belirtileri gösteriyor. Duygusal bağlanmaya işaret eden kaygı, kontrol kaybı ve ruh hali değişimleri şeklinde kendini gösterir.

Araştırmacılara göre ChatGPT ile daha fazla vakit geçiren kullanıcıların, özellikle yalnız veya kaygılı hissediyorlarsa, onu bir arkadaş olarak görme olasılıkları daha yüksek.

Ayrıca, beyin fırtınası yapmak veya bir soruya cevap bulmak gibi görevler için chatbot’u kullanan kullanıcılarda duygusal bağımlılık, ChatGPT’yi “kişisel” amaçlarla (örneğin duyguları ve anıları tartışmak) kullananlara kıyasla daha güçlüydü.

İnsanlar ChatGPT’nin metin modunda, gelişmiş ses moduna kıyasla daha duygusal bir dil kullanma eğilimindedir. Çalışmanın yazarlarına göre, “Ses modları kısa süreli kullanımda daha iyi öz saygıyla ilişkilendiriliyor.”

Genel olarak sonuçlar, ChatGPT’nin uzun süreli kullanımının, etkileşimin türünden bağımsız olarak bağımlılık riskini artırdığını göstermektedir. Bu durum özellikle sosyal temas eksikliği olan kişilerde daha belirgin hale geliyor ve yapay zeka ile derin parasosyal bağlantılar kurabiliyor.

Bilim insanları, bu tür eğilimlerin korku ve üzüntü gibi olumsuz duyguları tetikleyebileceği konusunda uyarıyor ve chatbot’ların ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması çağrısında bulunuyor.

Mehmet Şimşek