Fahiş fiyata iki ayda 454 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı Denetimlerinde Ceza Kesilen Firmaların Sayısı Arttı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iç piyasada istikrarı sağlamak ve tüketicileri korumak amacıyla gerçekleştirilen denetimler kapsamında 85.238 gerçek ve tüzel kişi incelendi. İlk iki aydaki denetimlerde 17.395 firmaya toplamda 454,3 milyon TL idari para cezası uygulandı. Sadece şubat ayında ise 9.606 firmaya 309,9 milyon TL ceza kesildi.

81 ilde faaliyet gösteren Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde ise 62.328 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, toplamda 161,7 milyon TL ceza kesildi. Bu cezanın 106,1 milyon TL’lik kısmı sadece şubat ayında uygulandı.

SEKTÖR DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve marketlerde gerçekleştirilen fahiş fiyat denetimlerinde 22.033 gerçek ve tüzel kişi incelendi. Bu denetimlerde 629 kişiye toplamda 154 milyon TL ceza kesildi. Fahiş fiyat artışına yönelik uygulanan cezaların 126,7 milyon TL’lik kısmı bu denetimlerden kaynaklandı.

Aynı şekilde, kuyum sektöründe yapılan denetimlerde 56 kişiye 16,2 milyon TL, emlak sektöründe ise 40 kişiye 3,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNDE GÜVEN ARTIYOR

Bakanlık, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve temizlik ürünleri gibi tüketici ürünlerinde piyasa gözetimi ve denetim faaliyetlerini sürdürüyor. 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, 2025 yılı itibariyle yüzde 1,1’e kadar geriledi.

2025 yılında 821 firma denetlenirken, mevzuata uymayan 75 kişiye 7,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış ve taksitli satışlar gibi alanlardaki ihlaller nedeniyle 71,1 milyon TL ceza uygulandı. Sadece şubatta ise bu rakam 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.

EN FAZLA CEZA İSTANBUL’DA

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri kapsamında en fazla ceza İstanbul’da kesildi. Kentte toplamda 125,6 milyon TL ceza uygulanırken, denetlenen firma sayısı ise 10.633 oldu. 2025’in ilk iki ayında toplamda 62.328 firma ve 5.396.387 ürün denetimden geçti.

Related Posts

SGK’dan belgeyi almayanın tazminat hakkı yanıyor!

SGK belgesi olmadan yapılan istifalarda kıdem tazminatı riske giriyor! İşte tazminat hakkını korumanın püf noktaları…

Komşuyla turizmde işbirliği güçlenecek

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ortak Turizm Komitesi’nin 6. toplantısı önceki gün Ankara’da gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı Anna Karamanli başkanlığındaki toplantıda, iki ülke arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı.

Dava görüldü, İnan Kıraç yine evli kaldı!

İş insanı İnan Kıraç ile Emine Alangoya arasında yapılan evliliğin iptali istemiyle açılan davanın duruşması görüldü. FİİLİ EHLİYETİ YOK İDDİASI İpek Kıraç, babasının evlenmeden önce özel bir hastaneden aldığı sağlık raporunun gerçeği yansıtmadığını …

İstanbul’da yaşamanın bedeli 93 bin lirayı aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Sigarada yeni dönem; filtre üretimine 2 milyarlık sınır getirildi

Sigarada yeni dönem; filtre üretimine 2 milyarlık sınır getirildi

Meclis komisyonunda kabul edildi: En düşük emekli maaşı 16 bin 881 TL oldu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bazı kanunlarda değişiklik yapan teklifi kabul etti. En düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda ise korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için yeni şartlar getirildi, yaş haddleri artırıldı.