Güney Adana Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde Kadınlar Yöresel Lezzetler Üretiyor
Adana’da, dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve kendi emekleriyle sosyal ve ekonomik hayatta var olmak isteyen kadınlar, Güney Adana Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde yöresel doğal lezzetler üretiyor. Avrupa Birliği projesi desteğiyle mutfaklarına yeni makineler ekleyen kooperatif, üretim kapasitelerini artırarak ayda 3-4 ton erişte üretebiliyor. Kooperatif başkanı Suna Çetin, “Burada üretmek isteyen kadınlara öncelik veriyoruz. Kadınların kabuklarını kırmalarını sağlamak en büyük amacımız” dedi.
Dezavantajlı Kadınlara Destek Olan Kooperatif, Yöresel Ürünler İle Kadınların Ekonomik Güçlenmesini Sağlıyor
Güney Adana Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kentteki dezavantajlı kadınların para kazanmalarını ve kendi ayakları üzerinde durmalarını hedefliyor. Mevsimindeki meyve ve sebzeleri kullanarak yöresel doğal ürünler üreten kooperatif, ev ekonomilerine katkı sağlamanın yanı sıra kadınların sosyal yaşamda da aktif olmalarını sağlıyor. Adana Valiliği’nin desteklediği program çerçevesinde kurulan kooperatif, kadınlara pek çok proje ile destek oluyor. Reçel, erişte, salça, konserveler ve sağlıklı atıştırmalıkların üretildiği kooperatif mutfağında, evde ürün hazırlayan kadınların emeği de değer görüyor.
-
Kapasite Arttı, Ayda 3-4 Ton Erişte Üretimi Sağlanıyor
Kooperatif başkanı Suna Çetin, Avrupa Birliği projesinden aldıkları destekle yeni makinelerle üretim kapasitelerini artırdıklarını belirtti. Çetin, kooperatif olarak tam buğday, sebzeli, çorbalık erişte ürettiklerini ve çiftçi kadınların ürettiği unları kullanarak dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı. Yeni makineler sayesinde ayda 3-4 ton erişte üretmeyi başardıklarını söyleyen Çetin, “Öğütme makinemiz, fırın kurutma makinemiz, yoğurma kazanımız ile üretimimizi iki katına çıkardık. Bu sayede kadınların kabuklarını kırmalarına yardımcı oluyoruz” dedi.
-
‘Üretmek İsteyen Tüm Kadınlara Kapımız Açık’
Suna Çetin, kooperatife destek veren kadınların çoğunun dezavantajlı olduğunu belirterek, önceliklerinin kabuklarını kırmak isteyen kadınlara verildiğini söyledi. Kendi ayakları üzerinde durmak isteyen ve aile gelirine katkı sağlamak isteyen kadınlara destek olduklarını ifade eden Çetin, “Üretmek isteyen tüm kadınlara kapımız açık. Burada hem sosyal hem ekonomik destek sağlıyoruz” dedi.
Ev Ekonomilerine Destek Olan Kooperatif, Kadınların Özgüvenlerini Artırıyor
Kooperatif mutfağında çalışan evli ve 2 çocuk annesi Zeynep Çakar (38), kooperatif sayesinde kişisel ve ekonomik olarak desteklendiğini belirterek, “Artık çocuklarımın eğitimine destek olabiliyor ve özgüvenim gelişti. Kendi ayaklarım üzerinde durmaktan çok mutluyum” dedi.
More Stories
Şırnak ve Hakkari için kuvvetli kar yağışı uyarısı
Didim’de Kaçak Kazı Operasyonu
Bartın’da Derede Sürüklenen Karaca Cep Telefonuyla Görüntülendi