Erkekler de rahim ağzı kanseri aşısı yaptırmalı

Rahim Ağzı Kanseri ve Önemi

Rahim ağzı kanseri, Dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olarak öne çıkıyor. Ülkemizde de HPV kaynaklı rahim ağzı kanserlerinde artış yaşandığı belirtiliyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, hastalığın ciddiyetine dikkat çekerek hayati bilgiler verdi.

Prof. Dr. Orhan Ünal

CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR

HPV aşısının sadece kadınlara değil erkeklere de yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Orhan Ünal, özellikle Avustralya’da bu aşıların devlet politikası haline geldiğini belirtiyor.

Aşının erkeklerde de önemli olduğunu aktaran Ünal, virüsün erkekten kadına ve kadından erkeğe bulaşabileceğine dikkat çekiyor. HPV’nin sadece rahim ağzı kanserine değil, erkeklerde penis kanserine de yol açabileceğini vurguluyor.

Aşı sayesinde hem erkekleri koruyacaklarını hem de baş boyun kanserlerine karşı koruyuculuk sağlayacaklarını belirten Prof. Dr. Ünal, erkeklerin de aşılanması gerektiğini ifade ediyor.

Taramaların Önemi

Son istatistiklere göre Türkiye’de rahim ağzı kanserinin sık görülen kanser türleri arasında yer aldığı belirtiliyor. Yılda bin 500 kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiği ülkemizde taramaların hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.

Düşüş yaşanan ülkelerde taramaların artmasıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Taramalarla vajinal smear testi yapılarak ve kansere yol açan HPV tipleri belirlenerek ileride ortaya çıkabilecek kanser öncesi lezyonlar saptanabiliyor.

Koruyuculuk ve Erken Tanı

Rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Aşının en yaygın 9 tipine karşı etkili olduğu ifade ediliyor.

Aşının 9-26 yaş arasında yapılabilir olduğu belirtilirken, 9-11 yaş aralığında aşılamanın başlanabileceği bilgisi paylaşılıyor. Aşılamanın erken yaşlarda yapılmasının önemine değinilirken, 15-26 yaş arasında 3 doz aşılamanın önerildiği aktarılıyor.

26 yaşından 46 yaşına kadar aşılamanın yapılabilir olduğu ancak koruyuculuk oranının erken yaşlara göre daha düşük olduğu bilgisi veriliyor. Aşıya devam edilmesinin önemine değinilirken, daha önce 4’ü tipe aşı olanların 1.5 yıl sonra 9’lu tip aşısını yaptırabileceği belirtiliyor.

Düzenli Kontroller ve Belirtiler

Aşı yaptırılmasına rağmen düzenli kontrollerin devam etmesinin önemine vurgu yapılırken, rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olan vajinal kanama konusunda bilgi veriliyor.

Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi, normal olmayan vajinal akıntı ve adet döngüsünün anormal bozulması gibi belirtiler konusunda bilgilendirme yapılırken, düşük riskli tiplerde bile taramaların önem arz ettiği ifade ediliyor.

Dikkat!

Related Posts

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir